Nieuws

Update juni – SSVV maatregelen tijdens corona
15 juni 2020

Het kabinet heeft maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In dit bericht vertellen we hoe de SSVV hiermee omgaat.

Update 4 juni: Vandaag hebben we besloten onze dispensatieregeling voor diploma’s en certificaten uit het Centraal Diploma Register te beperken tot diplomahouders van wie het diploma tussen 13 maart en 1 juli 2020 verloopt. Onderaan deze pagina lichten we dit besluit toe.

Vragen en antwoorden

Op een aparte pagina beantwoorden we vragen die we naar aanleiding van het coronavirus hebben gekregen.

Certificatie

  1. De erkende certificatie-instellingen volgen het protocol van de Raad voor Accreditatie voor buitengewone gebeurtenissen en omstandigheden. Op basis hiervan bepalen zij in hoeverre en in welke vorm audits kunnen doorgaan en hoe zij omgaan met VCA-, VCO- en VCU-certificaten die na 12 maart 2020 (de datum waarop de overheid de eerste beperkende maatregelen aankondigde) verlopen of zijn verlopen.

Dispensatie voor diploma’s en certificaten uit het Centraal Diploma Register

  1. Diplomahouders van wie het diploma tussen 13 maart en 1 juli 2020, krijgen voorlopig dispensatie tot 1 september 2020. Tijdens deze periode mogen de diplomahouders tijdelijk met hun verlopen diploma blijven werken.
  2. Medewerkers van VCA- en VCU-gecertificeerde bedrijven die binnen drie maanden na hun indiensttreding hun diploma moeten halen en dit vanwege de situatie rond het coronavirus niet konden doen, krijgen dispensatie tot 1 juli 2020. VCA-gecertificeerde bedrijven moeten deze medewerkers door een ervaren collega (met minimaal een VOL-VCA-diploma) laten  begeleiden tot het moment dat zij wél succesvol examen hebben kunnen doen.
  3. Mensen die niet in de onder 1) en 2) genoemde groepen vallen, kunnen geen beroep doen op de dispensatieregeling.
  4. Er zijn inmiddels weer voldoende mogelijkheden om examen te doen. Om te  voorkomen dat er een piek in de examenaanvragen ontstaat, vragen we mensen hun examen op tijd in te plannen.

Het bovenstaande geldt voor alle diploma’s en certificaten in het Centraal Diploma Register: B-VCA, VOL-VCA, VIL-VCU, SOG-petrochemie en SOG-steigerbouw. Het CDR geeft bij diploma’s die tussen 13 maart en 1 juli 2020 zijn verlopen de volgende melding: ‘Dit diploma valt onder de dispensatieregeling van de SSVV in verband met het coronavirus. Dit betekent dat de diplomahouder tijdelijk met zijn verlopen diploma mag blijven werken.’

Toelichting besluit beperking dispensatieregeling

Op 4 juni hebben we besloten onze dispensatieregeling voor diploma’s en certificaten uit het Centraal Diploma Register te beperken tot diplomahouders van wie het diploma tussen 13 maart en 1 juli 2020 verloopt. Dit betekent het volgende:

  • Als uw diploma tussen 13 maart en 1 juli 2020 verloopt, moet u voor 1 september 2020 weer examen doen. We adviseren uw examen op tijd in te plannen en niet tot het laatste moment te wachten. 
  • Als uw diploma tussen 1 juli en 1 september 2020 verloopt, moet u voor de verloopdatum gewoon weer examen doen. U kunt hiermee dus niet wachten tot 1 september.

We hebben dit besluit genomen om de toestroom van examenkandidaten zo goed mogelijk in de tijd te spreiden. De erkende examencentra werken door alle coronamaatregelen op ongeveer 20 tot 40 procent van hun reguliere capaciteit. We willen voorkomen dat zij richting 1 september met een piek te maken krijgen die zij niet goed kunnen verwerken. Dit is natuurlijk ook in het belang van de examenkandidaten zelf.

Bron: https://www.vca.nl/actueel/ssvv-neemt-maatregelen-vanwege-coronavirus

Bent u op zoek naar een flexibele oplossing voor uw trainingen?

Dan bent u bij Safety 1st Nederland aan het juiste adres en zult u versteld staan van het groot aantal trainingen dat Safety 1st Nederland voor u kan verzorgen.

Locatie

Stationsstraat 24

5111 CK Baarle-Nassau

Geen bezoekadres